fbpx

משמעת עצמית

עבודה על משמעת עצמית – המפתח להצלחה

משמעת עצמית- הגדרה

מהי משמעת עצמית ?

משמעת עצמית מוגדרת כ "… היכולת להכריח את עצמך לעשות דברים שאתה צריך לעשות למרות שאינך בהכרח חפץ בכך…". בדרך כלל נפגוש את המונח משמעת עצמית כשנדבר על התמדה, שליטה עצמית, התעקשות, כושר עמידה, לחשוב טרם פעולה, סיום משימות והיכולת לתכנן ולבצע למרות קשיים ואי נוחות או כשיש מכשולים ובעיות. משמעת עצמית קשורה באופן ישיר גם למונח שליטה עצמית, שהוא היכולת להתעלם מכל מה שיכול להוביל למסקנות שליליות. רמה נמוכה של משמעת עצמית תיפגע ביכולת של האדם להתפתח, הן ברמה האישית והן ברמה החברתית והפוך, רמה גבוהה של משמעת עצמית מובילה לביטחון עצמי גבוה, הישגיות גבוהה ויכולת התמדה והשגת מטרות. יתרה מזו, אנשים עם משמעת עצמית גבוהה הם במצב רוח טוב יותר ושמחים יותר באופן כללי. יכולת משמעת עצמית קשורה גם לניהול מערך החיים בצורה יעילה יותר: יכולת ארגון והשלמת משימות, יכולת להתמודד עם בעיות, קשיים ואילוצים. משמעת עצמית נמצאה יעילה בניבוי הצלחה בלימודים ובהשכלה גבוהה. וזאת, על ידי הבנת המונח כוח רצון. אנו מצפים שספורטאים שמתחילים את צעדיהם הראשונים בספורט התחרותי יציגו תכונות של שקדנות וחריצות. אך אנו רואים שרבים חסרים יכולות של משמעת עצמית. מוטיבציה היא מונח חשוב גם כן, כשבאים ובוחנים יכולת להצליח לאורך זמן ובעקביות.

איך לפתח משמעת עצמית

התכונה הרלוונטית ביותר למשמעת עצמית היא התמדה. התמדה נדרשת לנו במהלך חיינו, בהיותנו ילדים קטנים העושים את צעדנו הראשונים על ספסל הלימודים, נאבקים בכל דף ואות כשאנו מתחילים ללמוד לקרוא ולכתוב, דרך מערכות התיכון והצבא (משמעת עצמית בצבא- תחום מרתק) עד למושבי האוניברסיטה. ההבחנה שניתן מיד לראות היא מי הם אותם אנשים שמצליחים למקד ריכוז ועניין ומוטיבציה להשלים את משימת הלימוד ומי  פורש בדרך. תהא הסיבה אשר תהא, בכל חיינו נמצא את אלו שהתמידו בנחישות ונמצא את אלו שוויתרו. ניתן כמובן לנתח זאת מכיוונים רבים, אך הורים רבים ישאלו את עצמם, מה למעשה קורה כאן? איך אנחנו יכולים לפתח התמדה ומשמעת עצמית אצל ילדנו? ומה אנחנו, כהורים יכולים לעשות על מנת לפתח התמדה בקרב ילדנו. כמובן, שאין על כך תשובות חד משמעיות. בעיקר משום שכל ילד וילדה ניחנים בצרור תכונות ואישיות נתונה. יחד עם זאת למסרים של ההורים יש בהחלט השפעה ניכרת על פיתוח התמדה ומשמעת עצמית בקרב ילדיהם. ישנם סיפורים רבים על הורים קשוחים, תובעניים, שמחנכים את ילדיהם בחסות המשפט – "מה שלא הורג – מחשל". הורים אלו יפעילו לחץ על הילדים לביצועים משולמים בשדה הספורט, המוסיקה וכד'.  כגון, ענישה על ציונים נמוכים והצבת סטנדרטים גבוהים מאד. ויהיו הורים סופר ליברליים שישחררו את ילדיהם להצליח בזכות עצמם במינימום התערבות הורית. הורים אלו מספקים מערך תמיכה מובנה המכוון את ילדיהם לחופש החלטה מוחלט ואחריות על הישגיהם. הספרות מציעה שלושה סוגים של הורות שיקדמו תכונות של התמדה ומשמעת עצמית.

1.      הורות סמכותית – היא הורות תובענית בלתי תומכת. המציעה קשיחות, מעט חום והרגלת הילדים להתמודדות קשה לבד שתחשל אותם בהמשך דרכם.

2.      הורות תובענית ותומכת – הגדרת מטרות, נורמות וסטנדרטים להישגיות יחד עם מערך תמיכה חכם ומותאם

3.      הורות מתירנית – תמיכה רחבה ללא שום תביעה, גבולות או הצעה ליעד שהילד צריך להשיג. האחריות היא באופן מלא על הילדים.

 

אגב, שלושת הסגנונות משפיעים על נושא ההתמדה ומשמעת עצמית, הסגנון התובעני – תומך מקבל את החיזוקים הרבים ביותר בספרות כיעיל ביותר מבחינת פיתוח משמעת עצמית. העניין לא רק בסגנון אלא גם במסרים שעוברים בפועל לילדים ולא בהכרח מה שההורים מנסים להעביר לילדים. למשל באיזה אופן מהווים ההורים דוגמא אישית למוסר עבודה? באיזה אופן מהווים ההורים דוגמא בפירגון, תמיכה ועידוד? באיזה אופן מהווים ההורים מקור לנחישות, הגדרת מטרות וחתירה אינסופית להשגתם? כל אלה הם דוגמאות להתנהגות הורית שיכולה להיות אבן דרך חינוכית עבור הילדים. והורים הרוצים לפתח התמדה בילדיהם צריכים, תחילה, לבדוק עם עצמם כמה להט ומשמעת עצמית והתמדה יש להם בחייהם. גם למורים בבית הספר, המאמנים והמורים בחוגים, המדריכים בתנועת הנוער – לכולם גישה והשפעה על הילדים בבואם לרכוש ערכים של משמעת עצמית והתמדה.

 

לפניכם מודל פשוט לפיתוח משמעת עצמית. הרעיון במודל הוא לפרק את התהליך לשלבים ולהתמיד בכל שלב. זו הדרך (התהליך) הנכונה להגיע ולהצליח במה שקבענו לעצמנו. בהנחה שנרצה להשיג הצלחה בללמוד למשל טכניקה חדשה בטניס. ננסה להשיג את המידע הדרוש (שזו אכן הטכניקה שאני צריך) להשקיע מחשבה במה בדיוק אני רוצה ללמוד\לשפר ? לקבל החלטה מודעת, להחליט אילו פעולות עלי לבצע על מנת ללמוד או לשפר את הטכניקה, לראות תוצאות ולהצליח. המודל מוודא שאנחנו לא מוותרים על אף שלב ובכך מגדילים את הסיכוי שלנו להצליח.

הרעיון במודל הוא לפרק את התהליך לשלבים ולהתמיד בכל שלב. זו הדרך (התהליך) הנכונה להגיע ולהצליח במה שקבענו לעצמנו. בהנחה שנרצה להשיג הצלחה בללמוד למשל טכניקה חדשה בטניס. ננסה להשיג את המידע הדרוש (שזו אכן הטכניקה שאני צריך) להשקיע מחשבה במה בדיוק אני רוצה ללמוד\לשפר ? לקבל החלטה מודעת, להחליט אילו פעולות עלי לבצע על מנת ללמוד או לשפר את הטכניקה, לראות תוצאות ולהצליח. המודל מוודא שאנחנו לא מוותרים על אף שלב ובכך מגדילים את הסיכוי שלנו להצליח.

 

התנסויות בעולם הספורט כמובילות בהקניית ערכים ומשמעת עצמית

ספורטאי עילית מהווים  דוגמא ומודל לחיקוי עבור רבים. עיקר הערכים שמודגשים לכל מי שמתעתד או עוסק בספורט קשור בצורך להטמיע כדרך חיים ערכים של עבודה קשה, התמדה, משמעת עצמית, יכולת להתחרות, עבודת צוות וכד'. ספורטאי עילית מתבקשים, לא פעם, להדגיש בראיונות בתקשורת מה המשמעות של עבודה קשה, של התמדה, הקרבה ועמידה נחושה בקשיים ובעולם התירוצים הבלתי נגמר. ספורט מהווה פלטפורמה מושלמת לפיתוח יכולות התמדה ומשמעת עצמית. היכולת להגדיר מטרת אימון או תחרות, היכולת לייצר אנרגיה פנימית להגיע יום יום לאימונים ולהיות ממוקד ומרוכז, היכולת להתמודד עם קשיים ולפעמים משברים צפויים ולא צפויים. כל אלו מספקים תשתית מצויינת עבור הפרט לפתח יכולות משמעת עצמית. ספורטאי רציני לא יוכל לממש את הפוטנציאל שלו ללא משמעת עצמית. נקודה. מנטל ג'אמפ כחברה שמתמחה בפיתוח מנטלי לספורטאים משקיעה רבות בהבנה ופיתוח תהליכי תמיכה בספורטאים יחד עם הקניית מיומנויות, הדרכת מאמנים והורים לפיתוח הלהט, המשמעת העצמית והיכולת התמודדות של הספורטאים. כמו כן, אנו מפעילים תוכנית לפיתוח כישורי חיים לילדים ובני נוער ובה מתאמנים הילדים בספורט יחד עם הקניית ערכים ומיומנויות. תוכנית ייחודית שפותחה ומבוצעת על ידי חברת מנטל ג'אמפ וצוות היועצים\מאמנים שלה.

 

מי אנחנו?

המרכז לייעוץ מנטלי בספורט הוקם על ידי אוהד מעוז ורענן דגן לאחר עשרות שנים של עבודה ייעוצית בארגונים ועם ספורטאי הישג. אנחנו מלווים ארגונים עסקיים, מנהלים בכל הדרגים, ספורטאי הישג, קבוצות תחרותיות וספורטאים אולימפיים.

נשמח להיענות לכל אתגר ולסייע לכם בפיתוח המשמעת העצמית, בניית ערך עצמי בדגש יכולת להתמיד, לשרטט מטרות ולהגיע אליהם בנחישות.

054-2480420 (רענן דגן)

050-5273133 (אוהד מעוז)

[email protected]

 

 

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

דילוג לתוכן