fbpx

שחייה אומנותית

שחייה אומנותית היא כמו פאזל, בכדי שהתוצאה הסופית תהיה מושלמת המון חלקי פאזל צריכים להתחבר יום יום, חלק ניכר מחלקי הפאזל הללו הם חלקים מנטליים אשר חייבים להילקח בחשבון.

שתי בנות שוחות שחייה אומנותית

בואו נדמיין את הרגע של העלייה לתרגיל בתחרות, רגע שמלווה בהמון לחץ, מחשבות שליליות, חששות ורצון עז להצליח. מה אם רגע לפני זה, בחימום, התרגיל שעבדת עליו כמעט שנה לא הצליח? מה אם התבלבלת באחד האלמנטים? מה אם רגע לפני, החליפו חלק בתרגיל ויש חשש להתבלבל ולעשות משהו לא נכון? איך לוקחים את כל המחשבות האלה ועולים לבצע תרגיל הדורש בתוכו לא רק יכולות פיזיות יוצאות דופן אלא גם יכולת ריכוז, גמישות מחשבתית,יכולת לתפקד תחת לחץ ויכולת להתנער מטעות ולהמשיך הלאה? נשמע לא פשוט, נכון? זה אכן כך – זוהי שחייה אומנותית. אחד מענפי הספורט המאתגרים והיפים הקיימים בעולם התחרותי.

אך בשחייה האומנותית גם באימונים לא פשוט מבחינה מנטלית, בשביל להגיע לרמת הסנכרון והדיוק הנדרשות לתחרויות, הספורטאיות יצטרכו להתאמן כ8 שעות כל יום. אימונים אשר דורשים מהן להישאר רגועות מרוכזות וחדות לאורך זמן רב גם כשהמאמנת מבקשת לעשות את אותו האלמנט עשרות פעמים או לבצע מספר שינויים בתרגיל לאחר שהורגלו לעשות אותו בצורה אחרת לחלוטין. אתגר מנטלי נוסף הוא התמודדות עם פחדים – כי גם השחייניות המנוסות ביותר מרגישות פחד שייגמר להן האוויר או פחד רגע לפני קפיצה או הרמה מסוכנת. בנוסף לכך הן צריכות להתמודד גם עם חוסר ודאות ולהבין איך הן לא "שומרות כוחות" למרות שהן לא יודעות מה הולך להיות בהמשך האימון ועוד כמה תרגילים הן יצטרכו לעשות.

שתי בנות שוחות שחייה אומנותית

די ברור שבשביל להגיע לאימון ולתחרויות עם מצב המנטלי המדוייק ביותר על הספורטאיות לעבוד על כך, בדיוק כפי שהן עובדות על גמישות או סנכרון באימונים. מאמן מנטלי יכול לעזור בויסות הלחצים והעומסים המופעלים על השחיינית ביום יום ובימי התחרויות בפרט. אך לא רק הן חוות את הקשיים והתסכולים – גם הסביבה המקיפה את השחייניות משפיעה ומושפעת מהן. לכן גם הקשר עם ההורים הוא קריטי ותורם להצלחת השחיינית, כמו כן הקשר עם המאמנים וחברות הנבחרת.

נכתב ע״י מרינה רוזנבלט – פסיכולוגית של נבחרת השחייה האומנותית

דילוג לתוכן