fbpx

אופניים

אופני הרים הוא ענף שכולל רבדים רבים לכולם יש מוטיב חוזר – קושי בלתי פוסק ברמת התנגדות גבוהה לאורך זמן. ענף ספורט בו הזינוקים עצמם יכולים להכריע מרוץ שלם ואחרי שמיצבת את עצמך, רק אז המרוץ מתחיל. הדרישות הפיזיות הקשות, העבודה עם האופניים, האלמנטים הטכניים שיכולים לעיתים להלחיץ, קבלת החלטות בדופק גבוה לאורך זמן רב, תנאי מסלול ומזג אוויר ומשך המרוץ, אין שנייה לנוח. ותוך כדי כך יש צורך בערנות מרבית, קבלת החלטות טכנית וטקטית, במקביל לשמירה על אנרגיה מספקת לסיום המרוץ. מעבר ליכולת הפיזית והטכנית, היכולת המנטלית של רוכב השטח מכתיבה את סדר יומו והיא תנאי לביצוע שלם. להגיע נחוש וערני לקו הזינוק, להבין איך הוא ממקם את עצמו ולא ״לשרוף״ את שריריו בבת אחת כדי להישאר רלוונטי לביצוע מיטבי. נחישות, חשיבה מהירה, איזון רציונאלי הן יכולות נדרשות לרוכב ההרים.

ייעוץ מנטלי, אימון מנטלי, פסיכולוג ספורט

אצל רוכב הכביש המבנה המנטלי הוא שונה, ודורש יכולות מנטליות מגוונות ומנוגדות לעיתים. רוכב הכביש יושב שעות רבות על האוכף בהן הוא צריך להיות מדוד ושקול וביחד עם זאת עירני וממוקד . הדקות הראשונות במרוץ כביש הן אגרסיביות, עד שיוצאת קבוצת הבריחה, לאחר מכן ישנם רגעים ארוכים, לעיתים מרדימים בתוך הדבוקה בהם המרוץ מתנהל במעין שגרה, עד לרגעים המכריעים בהם ההספקים גבוהים, הדופק בשמיים, הנשימה שורפת והרגליים מתפוצצות. המנעד הזה בין המצבים השונים מצריך יכולות מגוונות בצד הפיזי וגם בצד המנטלי. אלו לא תכונות מולדות, אלא נרכשות, אפשר ללמוד את זה, ולהתאמן לזה, כדי לשלוף את ההחלטה הנכונה ואת מצב הרוח הנכון לביצוע מירבי.

המאמן המנטלי יעבוד בדרך כלל עם המאמן והרוכב\ת. וכשיש צורך יעבוד המאמן המנטלי עם מעטפת מקצועית רחבה יותר ואף עם ההורים.

ברמת המאמן – ניתוח יכולות הרוכב באספקטים השונים. שיקוף וחשיפת "אזורי העיוורון" של המאמן. התבוננות על מערך היחסים עם הרוכב\ת וחשיבה משותפת על דרכים וצורות הנעה ושיפור אל מול הספורטאי.

ברמת הרוכב\ת – הבנת האישיות של הספורטאי ועבודה צמודה על היכולות המנטליות אל מול דרישות ענף הרכיבה. זיהוי נקודות עוצמה ונקודות להתפתחות, הבנת הפערים ויצירת מנגנון ותוכניות לסגירת פערים אלו.

* נכתב על ידי דרור פקץ׳ – לשעבר מאמן נבחרת ישראל אופני הרים

דילוג לתוכן