fbpx

טניס שולחן

טניס שולחן הוא ענף ספורט מהיר ודינאמי שדורש כושר גופני, זריזות, מהירות תגובה, יכולת לקבל החלטות במהירות וכמובן הרבה חוסן מנטלי, ריכוז ושליטה עצמית. עד כמה טניסאי שולחן נדרשים להגיב במהירות? הוגו קלדרנו, אחד הספורטאים המובילים בענף סיפר שלשחק טניס שולחן זה דומה לחוויה של לשחק שחמט בזמן שרצים 100 מטר. מעבר לזה, מדובר בספורט אישי והאחריות היא על הספורטאי עצמו והאם הוא יצליח להתגבר על לחצים פנימיים וחיצוניים במטרה להביא את הביצוע הטוב ביותר על השולחן.

איש משחק טניס שולחן

משחקים כאן ועכשיו– היכולת להתמקד בהווה ובנקודה הקרובה הינה יכולת קריטית להצלחה של טניסאי שולחן. המשחק יכול לזמן מחשבות שונות שקשורות לביצוע קודם ("אני לא פוגע כלום"), מחשבות תוצאה בנוגע לעתיד ("מה יגידו אם אפסיד, מה יקרה אם אנצח?") או מחשבות שלא קשורות למה שקורה כרגע על השולחן. מכיוון שהמערכה היא קצרה (משחקים עד 11 נקודות), יש חשיבות לאופן שבו מתחילים את המשחק ולשמירה על רמת ריכוז גבוהה לאורך כל המערכה. בנוסף, חשוב לזכור כי נקודה מדהימה שווה בערכה לנקודה פשוטה. הנקודה הקודמת יכולה לעורר תחושות של שאננות\אופוריה או תסכול וכעס. זו משימה לא פשוטה לנתק את המחשבות והרגשות הללו ולהיות "בתדר" הנכון. אחד הכלים שעשויים לעזור הוא מציאת דיבור עצמי שמחזיר את הספורטאי לכאן ועכשיו, וכן היכולת לווסת עוררות כדי להגיע בריכוז מקסימלי לנקודה הבאה. מומלץ לבצע משחקונים בחימום כדי להיכנס לתדר של תחרות.

השפעה של סגנון, ציוד ואולם על ביצוע הספורטאי – אתגר ייחודי לענף הטניס שולחן. קיימים סוגים רבים של ציוד ובהתאם לכך סגנונות מגוונים של טניסאי שולחן. כמו כן, קיים הבדל במהירות הכדור בין אולמות, כך שבאולם קטן הכדור קופץ מהר יותר בהשוואה לאולם גדול. יש לקחת את הפרמטרים הללו בחשבון כחלק מההכנה המנטלית, ולעשות הפרדה בין הגורמים החיצוניים שאין עליהם שליטה כמו התנהגות היריב או החלטות שיפוט, לבין מה שנמצא בשליטת הספורטאי. למשל, אחד הדברים שניתן לשים עליהם דגש הוא פיתוח מודעות לסגנון ולחוזקות האישיות של הספורטאי, שמהם ניתן לשאוב את הביטחון ואת תכנית המשחק לניצחון. דרך שיח עם איש מקצוע ניתן לפתח מודעות לחוזקות אלו, ולבצע הדמיה של שימוש בהן בזמן מצבי משחק שונים. בנוסף, חשוב לגלות גמישות מחשבתית- שינוי תכנית משחק בהתאם לאופן שבו מתפתח המשחק.

שפת גוף ומה משדרים ליריב – היריב נמצא קרוב לספורטאי, והאינטראקציה ביניהם עשויה להשפיע על הביצועים אחד של השני. כאשר ספורטאי משדר ליריב שפת גוף חיובית הוא משיג שני דברים שיכולים לתרום לביצוע טוב יותר: שיפור האמונה העצמית וכן ערעור ביטחון היריב. מעבר לזה, אחד הגורמים שעוזרים לספורטאי לצאת ממומנטום שלילי הוא שפת גוף חיובית. רצוי ומומלץ להציב זאת כמטרת ביצוע בזמן תחרות. ניתן לתרגל זאת באימונים המהווים סוג של "מרחב בטוח" עבור הספורטאי, ולייצר מצבים מתסכלים ובמקביל לעודד תגובה של שפת גוף חיובית.

מטקות וכדור פינגפונג שולחן

לסיום, ענף טניס שולחן דורש מיומנויות קוגניטיביות מורכבות הקשורות ליכולות של ניהול רגשות, ויסות עוררות וריכוז. עבודה עם איש מקצוע עשויה לסייע לספורטאי לפתח מודעות לחוזקות שלו, איך להגיב לטעויות שהן חלק בלתי נפרד מהמשחק, ולשפר את יכולות הריכוז והשליטה העצמית.

נכתב ע״י כרמית דור – אלופת ישראל בטניס שולחן, בעלת תואר שני בפסיכולוגיה של הספורט.

דילוג לתוכן