fbpx

טאקוונדו

אחד מענפי הספורט העתיקים, שבדומה לאומנויות לחימה אחרות פותח למטרות הגנה עצמית ויכולת שליטה. שני אלמנטים שמשפיעים באופן ישיר גם על ההיבטים המנטליים הקשורים בענף ספורט זה. יהיו רבים שיאמרו שטאקוונדו הוא קודם כל אומנות שמשקפת דרך חיים ותפיסת מחשבה, משמעת עצמית וגופנית גבוהה וכושר גופני מעולה. אך ככל אומנות לחימה, ההיבט הטכני מאד חשוב ומצריך יכולות למידה והפנה גבוהות למגוון עצום של אגרופים, בעיטות, קפיצות, התחמקויות, חסימות והדיפות.

מבחינה פסיכולוגית, ככל ענף קרב, יש יריב אותו צריך להכריע. הספורט הוא אישי והאחריות היא על הספורטאי. הציפייה לקרב, ליריב, המחשבות על יכולותיו של היריב מייצרות, בהגדרה, מתחים וחרדות שמשפיעים על הספורטאי. השאיפה, אם כן, תהייה להגיע לרמות גבוהות ככל שניתן של מיקוד שליטה פנימי ושליטה עצמית. כל תנועה בקרב חשובה ועל כן נדרשת רמת תיאום מושלמת בין המחשבה והגוף, בין הבחירה האוטומטית מה לעשות ובין תהליך קבלת החלטות, שנשען גם על ניתוח הקרב ב"שטח" וגם על תוכנית המשחק. לא פחות משפיע, הוא המאמן, שנמצא מאד קרוב להתרחשות ומכניס את התובנות שלו, דבר המצריך מהספורטאי יכולת מיקוד וחלוקת קשב ברמה גבוהה. המשחק מחולק ל 3 חלקים של 2 דקות ובהפסקות ניתן לעשות עבודה מנטלית ולהתמקד מחדש. במחקר שפורסם לאחרונה, נבדקו קווים לדמותו של לוחם הטאקוונדו ונמצא שבקרב לוחמי טאקוונדו נמצא תכונות כמו: ענווה, אומץ, דייקנות, יכולות הסתגלות ובעלי שליטה עצמית.

ייעוץ מנטלי, אימון מנטלי, פסיכולוג ספורט

כל לוחם טאקוונדו מרגיש את התחושות לפני ובמהלך הקרב. בשל האינטנסיביות הרבה, אין הרבה זמן לrecovery (פיזי ופסיכולוגי)בתוך הקרב ולכן הרבה משקל מונח על ההכנה. הענף דורש יכולת וויסות גבוהה (כעסים, תוקפנות) מאוד ועקביות, גם מול תסכולים שיושבים על שיבושים שלא בשליטה (מיגון אלקטרוני פגום, למשל). כמו כן, דורש גמישות פסיכולוגית גבוהה (בהחלפת סגנון בין יריבים, בשינוי טקטיקה בתוך הקרב, בהסתגלות לשינויים תמידיים בחוקה) וכד'. אך באם נדרש לסכם, עיקר העבודה המנטלית-פסיכולוגית עם הלוחמים תהייה על ההסתמכות העצמית. מאחר והספורט דורש עבודה מאד מהירה מהאינסטינקטים, יכולת שליטה מושלמת, יש צורך בהיכרות עמוקה עם אישיותו של הלוחם, ניתוח ושיקוף הפערים ועבודה מעמיקה בהעברת השליטה לידי לוחם הטאקוונדו – זה המפתח להצלחתו בענף מאתגר זה.

דילוג לתוכן