הפסיכולוגיה של הספורט נעשתה מושג כללי מידי. זו בעצם הרחבה של הפסיכולוגיה הרגילה ומתמקדת בהתנהגויות ובגורמים (הנפשיים, רגשיים, מחשבתיים) המשפיעים על ספורטאים וביצועיהם. כיום, אנו רואים את הפסיכולוגיה של הספורט כענף בו ישנה התמחות, כמו ברפואה, שהפכה מדויקת יותר, כך גם הפסיכולוגיה של הספורט, בתפיסה שלנו, אמורה להיות ממוקדת ויותר מקצוענית. היום באורתופדיה למשל, יש רופאים שמתמחים בברכיים, כאלו שמתמחים בכף היד וכאלו שמתמחים בכף הרגל או בעמוד השדרה. מניסיון של שנים רבות בעבודה עם ספורטאים ברמה הגבוהה ביותר, למדנו שצריך להתמחות בספורט.
לתפיסתנו, אנו מייצרים התמחות בכל ענף ספורט בנפרד. יש הבדל ברור במשתנים המנטליים בין כדורגלן ל ג׳ודאי, אבל מעבר לזה, אנחנו רואים הבדלים ברמות התחרותיות גם בין ג׳ודאי ללוחם טקוואנדו או למתאגרף, למרות ששלושתם כביכול שייכים ל"אומנויות לחימה". אנו מבחינים בהבדלים בין המשתנים המנטליים של כדורגל וכדורסל, ולמרות הדמיון הרב של ספורט קבוצתי יש הבדלים ודקויות שאיש מקצוע טוב יודע להבחין ביניהם.
ה״טכנולוגיה״ או המאפיינים המיוחדים של כל ספורט, מכתיבים משתנים מנטליים שונים ודקויות שונות בין ספורט לספורט, וכשמגיעים לרמות הגבוהות, אנו יודעים שלפעמים ההבדל בין ניצחון להפסד הוא ״על חוט השערה״. הידע הזה והיכולת לנצל אותו לטובת הספורטאי, עוזרים לנו לתת פתרונות נכונים ומדויקים יותר לספורטאים, קבוצות ומאמנים שעובדים אתנו.
משתנה נוסף בהתייחסות שלנו לפסיכולוגיה של הספורט״, הוא ההבנה שלנו שמי שצריך אותנו, צריך אותנו בעיקר לדבר אחד, להיות יותר טוב בתחרויות. ומכיוון שיש לנו ניסיון רב בתחרויות בינלאומיות ברמות הכי גבוהות אנו מעבירים את הידע הזה לכל היועצים שלנו ומלמדים אותם להתמחות בספורט בו הם עובדים ולא להיות ״יועץ מנטלי כללי״, אלא מומחה לספורט בו הוא עוסק. ועל כן, אנו עובדים בשטח. בצמוד למעטפת המקצועית, קרובים לאירועים ובוחרים את העיתוי הטוב ביותר להתערבויות משמעותיות עבור הספורטאי או המאמן.
אנחנו מבינים גם שהמושגים הישנים של ללמד את הספורטאי להיות יותר ״קשוח מנטלית״, כבר לא תופסים ואנחנו מאמינים ומשתמשים במושג ״גמישות מנטלית״. אנו מנסים ללמד את הספורטאי ואת הקבוצות להבין את ההבדל בין קשיחות לגמישות. הקשיחות היא חד כיוונית ומשמעותה – לא משנה מה יהיה הולכים עד הסוף…. (הרבה פעמים זה נכון, אבל לפעמים זה ללכת עם הראש בקיר ואז מייצרים נזקים). הגמישות משמעותה – אנחנו ערים למצב, מזהים מה קורה בסביבה ומה קורה אתנו ובוחרים את הדרך המתאימה לערכים ולמחויבות שלנו לעצמנו. הרבה פעמים נלך קדימה אבל לפעמים נזוז שמאלה או ימינה, נתגמש ולא נפגע בעצמנו בראייה לטווח ארוך.
לאור האמור לעיל, ניתן להבין כי עיסוקנו רחב ומתפרש, לא פעם, אל מעבר לביצועי הספורטאי באופן ספציפי. אנו עובדים עם כל צוות האימון באופן מערכתי וערים להשפעות הסביבתיות שישנם על הספורטאי או הקבוצה. מערכות היחסים בתוך צוות האימון ( בין מאמן לעוזרו, בין הפיזיו למאמן כושר וכד') וישנה חשיבות רבה לבניית צוות מלוכד ונחוש שיסייע לספורטאי או הקבוצה למקסם את הפוטנציאל הגלום בו. אנו עובדים עם ההורים ולמעשה, שום מעגל תמיכה הנמצא בקשר עם הספורטאי אינו נעלם מהעיניים המקצועיות שלנו.
דוגמאות למגוון הנושאים בהם עוסק הפסיכולוג ספורט עם הספורטאי: יכולות ההתמודדות של הספורטאי עם ניצחון או הפסד, עם לחץ, חרדות ופחדים. יכולות תקשורת, יכולות תכנון, למידה והקשבה וכל זאת, עבור מטרה אחת בלבד, שיפור יכולות וביצועים ועמידה במטרות.
© כל הזכויות שמורות ל-Mental Jump – המרכז לייעוץ מנטלי בספורט | עיצוב: קרן-אל עיצוב אתרים