עולם הספורט נכנס לשגרה. הליגות בכדורגל העולמי כבר מזמן בעיצומן, הפוטבול התחיל ולאחרונה גם הכדורסל הצטרף. לאחר שלב ההכנה, נכנסים הספורטאים לשלב התחרותי בו המוכנות הפיסית והמנטלית אמורה להיות בשיא. יש אין ספור מחקרים העוסקים בקשר גוף ונפש. לא ארחיב את הדיבור על כך בפוסט זה. מה שכן "תופס" את העין הוא כמות הפציעות הקשות שיש בספורט העולמי והמקומי בימים אלו. אין לי נתונים סטטיסטיים האם יש יותר או פחות. עובדתית, רק בשבוע האחרון היינו עדים למספר פציעות ספורט מחרידות שישביתו את הספורטאים לתקופות ארוכות.עולם הספורט נכנס לשגרה.
הליגות בכדורגל העולמי כבר מזמן בעיצומן, הפוטבול התחיל ולאחרונה גם הכדורסל הצטרף. לאחר שלב ההכנה, נכנסים הספורטאים לשלב התחרותי בו המוכנות הפיסית והמנטלית אמורה להיות בשיא. יש אין ספור מחקרים העוסקים בקשר גוף ונפש. לא ארחיב את הדיבור על כך בפוסט זה. מה שכן "תופס" את העין הוא כמות הפציעות הקשות שיש בספורט העולמי והמקומי בימים אלו. אין לי נתונים סטטיסטיים האם יש יותר או פחות. עובדתית, רק בשבוע האחרון היינו עדים למספר פציעות ספורט מחרידות שישביתו את הספורטאים לתקופות ארוכות.
פוסט זה בא על מנת לעלות למודעות את כלל ההיבטים של שיקום מפציעה ולתת "zoom-in" לתפקיד הפסיכולוג ספורט שמלווה את הספורטאי.פציעה פיסית (בייחוד פציעה קשה) משפיעה על הספורטאי במספר מישורים:
• במישור הפיזי – חוויית כאב, חוסר מנוחה, קושי בלהתרגל למוגבלות, תרופות, חשיפה לסביבה "חולה"
• במישור הרגשי – עיבוד חוויית הטראומה של הפציעה, דיכאון, פחד וחרדה מהמצב וכעס רב, תחושת איום מהמצב העתידי והחזרה לתפקוד, ירידה בתחושת המשמעות, אנרגיות נמוכות
• במישור החברתי – מעמד נפגע, יציאה ממעגל הסיקור התקשורתי, תלות באחרים• במישור האישי – מיקוד שליטה, שינוי בצורת החיים, שאלת זהות ומשמעות.
ההתאוששות הפיסית והשיקום תלוי לא מעט בהיבט המנטלי. ובעצם, כיצד מתרגם הספורטאי את הפציעה, אילו פרשנויות הוא נותן למה שקרה לו ובאילו דרכים הוא בוחר להתמודד.חשוב להבין, כי על הספורטאי עוברים מספר תהליכים מנטליים בעת הפציעה. קולבר ורוס הציעו מודל פשוט שממחיש את מגוון התגובות לפציעה וכיצד היא באה לידי ביטוי. (מצ"ב בתמונה) בתחושות הצער והאבל הראשוניים, עובר הספורטאי תהליך ראשוני של הלם – הכחשה – תסכול – דיכאון – קבלה – הפנמה – השלמה. זהו תהליך מנטלי שיכול לקחת לספורטאי מספר ימים וגם מספר שבועות או חודשים.
תפקידו של הפסיכולוג ספורט יהיה לעבד באופן מקצועי ורחב את החלק הראשון ולעבור עם הספורטאי לעבודה אפקטיבית לשיפור מצבו והתמודדות עם המצב. אם תרצו, כן, גם להפוך את הלימון ללימונדה.במקביל, מתרחשת עבודה גלויה וסמויה על הקשר גוף – נפש. (גישה ותפיסת חיים, דיבור עצמי, חיוביות, הדמיות וכד'). התפקיד של האימון המנטלי לחזק סגנונות התמודדות ולשכלל כלים.עוד אלמנט חשוב הוא בהחזרת תחושת השליטה לספורטאי, למצבו הרגשי וליכולתו לרפא עצמו ולהשפיע על עתידו. בהיבט זה, חשובה גם ההדרכה לסביבתו של הספורטאי (משפחה, בעל \ אישה, מאמן וכד'). כמו כן, לסביבה שאחראית רפואית על הספורטאי – צוות רפואי, צוותי בית חולים וכד'. סנכרון במסרים והתשדורת לספורטאי יכולים לחולל פלאים.
ייעוץ מנטלי, אימון מנטלי, פסיכולוג ספורט
לאחר פציעה לספורטאים יש עבודה רבה בשיקום. לקבל חוות דעת, להגיע לטיפולים, לבצע תרגילי חיזוק ופיזיותרפיה…אך גם לעבוד על המצב הרגשי, על תחושת הזהות האישית, על תחושת המסוגלות, יכולות ההתמודדות, על הערכה עצמית ועל המודעות למצב הרגיש… לפסיכולוג ספורט יש תפקיד מכריע, שבוודאות יכול לסייע בקיצור זמני השיקום ובחזרת הספורטאי חזק יותר למערכה הספורטיבית. ל MENTAL JUMP, המרכז לייעוץ מנטלי בספורט, יש צוות מגוון של פסיכולוגיים ומאמנים מנטליים שיכולים לסייע לספורטאים בשלבי השיקום השונים ולא רק.
אנו כאן לרשותכם ולשירותכם…
כתבה נוספת שמדגישה את חשיבות הפסיכולוגיה בפציעות ספורט:
קראו את הכתבה