fbpx

פסיכולוגיה של רוגבי

משחק הרוגבי בין אירלנד לצרפת התנהל באופן שגרתי למדי במסגרת טורניר 6 האומות עד 2.5 דקות לסיום. אז במצב של 13-12 לצרפתים, הבועט הצרפתי החטיא בעיטת שדה שהייתה מכריעה את המשחק.(בתחילת הוידאו שבלינק) הכדור עבר לאירים ונפתח פרק זמן של 2.5 דקות של להיות או לחדול. האם הם מסוגלים לייצר כאן מהלך ווינרי שישנה את התוצאה? או שבסבירות גבוהה ביותר יפסידו את המשחק.
ג׳וני סקסטון ה fly half (הבועט) של האירים, מחליפו של רונן אוגרה האגדי, היה האיש שניהל את אחת ההתקפות המדהימות שנראו בשנים האחרונות ברוגבי העולמי. ברצף של 41 מהלכי התקפה, מול הגנה אגרסיבית ביותר של הצרפתים, הצליחו האירים להתקדם לאט לאט לכוון השער הצרפתי. ההתקפה נמשכה מעבר לזמן החוקי (ברוגבי לא מפסיקים משחק באמצע התקפה) כשהצרפתים מנסים לקחת את הכדור ולמנוע מהאירים להתקדם והאירים מצידם מנסים להתקרב לשער למרחק בעיטה. בדקה ה 82:40 כמעט 3 דקות מתום הזמן החוקי, ג׳וני סקסטון סידר לעצמו בעיטה ממרחק 40 מטר וכבש את שער הניצחון, המשחק נגמר.

כדאי טיפה להרחיב. ברוגבי רב הנקודות מושגות על ידי try (כמו טאץ דאון בפוטבול) נקודות נוספות מושגות על ידי בעיטות לשער במצבים נייחים ומעט מאד נקודות על ידי שערי שדה. (בממוצע שער שדה אחד ב 5 משחקים עם 10% הצלחה)
זה היה רגע מדהים בהיסטוריה של טורניר 6 האומות.
האם זה מקרי?
האם יש כאן ווינריות יוצאת דופן?
מה נותן לשחקן את האומץ לקחת על עצמו את כל המשחק והקבוצה?

אנחנו לא יודעים את התשובה הברורה אבל אנחנו יודעים שבהיסטוריה של ג׳וני סקסטון זו לא הפעם הראשונה ….
כבר בגיל 17 כשיחק בקולג׳ סט. מארי בדאבלין הוא הבקיע שער ניצחון בדיוק כמו כאן בדקות האחרונות של המשחק. ובגיל 24 עשה זאת שוב במשחק גביע של קבוצתו Leinster נגד London Irish. באותה שנה הבקיע גול שדה מרהיב מחצי מגרש בפתיחת המשחק נגד Leicester Tigers.
למרות הנדירות של שערי שדה הוא עשה זאת כבר בעבר וברגעי הכרעה.

היכולת להיות קר רוח בשלבים כה לחוצים ומשמעותיים במשחק היא בחלקה נרכשת. אך אנחנו יודעים שיש אפשרות להתאמן על תפקוד במצבי לחץ. אפשר להתאמן על המשתנים המנטליים המרכיבים את המשחק וללמד את עצמך להיות קר רוח גם בלחץ הגדול ביותר. כשעבדתי עם נבחרת אנגליה ברוגבי בשנת 2004, חלק מהסימולציות של עבודה תחת לחץ היו גם של בעיטות שערי שדה תחת לחץ. כשאתה מתאמן על זה, הסיכוי להביא את זה ברגע האמת הוא גבוה בהרבה.

ויש עוד דבר, לקחת אחריות זו תכונה של מנהיגים. זה לא בדיעבד ולא במקרה. זו גדולה של ספורטאים מנהיגים שיודעים, למרות הלחץ, לקחת החלטות ואחריות אישית ולהכריע את המשחק.
ויש גם את הקבוצה, שלא נשברה, האמינה למרות הסיכויים הקלושים, דחפה קדימה את הכדור – כל מערכי הקבוצה עבדו וכאילו "הדביקו" אחד את השני באמונה שניתן להפוך את התוצאה. תהליך פיתוח קבוצה מתייחס גם למשתנים של הרצון לנצח, הערך של נחישות ושלא מוותרים בשום מצב, בטח שלא בספורט תחרותי.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

דילוג לתוכן